Madeira januari 2008

Söndag 13.1.2008

Väckning 4:00 och iväg. Anlände till Funchal tolvtiden lokal tid. Turvis solsken och små regnskurar. Förundrade oss över julgubbarna som här och där hängde från folks balkonger och takkanter som om de blivit lynchade.

Hotellrummet visades sig vara en utmärkt liten svit med sovrum, kök, badrum och balkong med utsikt mot en vildvuxen trädgård och en liten flik hav.

Havsutsikten från vår balkong

Åt lunch på restaurant Terrace D'Ajuda i anslutning till hotellet, en trerätters måltid från turistmenun, espada-fisk med banan respektive tonfiskbiff som huvudrätt. Före maten bjöd restaurangen på både ett glas Madeira och konstigt nog en tallrik köttgryta med bönor. Portionerna var enorma och vi blev proppmätta och även annars ytterst nöjda.

Gick på resebyråns infotillfälle. Handlade vatten och öl på en liten söndagsöppen supermarket. Gick tidigt i säng.

Måndag 14.1.2008

Kall natt - rummet har luftkonditionering men ingen värme. Vaknade vid soluppgången klockan 8. Åt frukost på rummet, levererad av hotellet i en linnekasse på dörrhandtaget. Konstaterade att vi har morgonsol på balkongen.

Promenerade på förmiddagen till närsupermarketen Pingo Doce och handlade frukostvirke för i morgon. Tog en mellanöl på balkongen. Promenerade till centrum, åt espetada (spett) till lunch på restaurang Almirante, dyrt men medelmåttigt. Tog bussen tillbaka till hotellet. Fortfarande kallt.

Promenerade på kvällen till en tidningskiosk och laddade bussbiljetterna med flera resor, och tog sedan bussen till centrum. Tyvärr var stadens berömda julbelysning redan släckt - det där att julen varar in till påska är inte sant. Hittade Cafe do Museau som vi inte lyckats hitta på dagen, tog en smörgås och öl där.

Fick en elvärmare av hotellets vänliga personal.

Tisdag 15.1.2008

Sov bättre tack vare elvärmaren, vaknade nio. Åt eget morgonmål på rummet. Mindre molnigt än igår.

Ödla

Promenerade till resebyråns kontor och bokade en örundtur till torsdagen. Vi passade också på att fråga om Levada dos Tornos anses säker efter förra årets rån, men det visade sig att guiden visste ännu mindre om dem än vi.

Solade några timmar på hotellets takterrass. Då vi beställde öl blev vi igen bjudna på närrestaurangens köttgryta med bönor.

Åt middag på Terrace D'Ajuda, mera espada-fisk. Undgick den här gången den fruktade köttgrytan med bönor, så inte sällskapet vid grannbordet. Blev mätta. Handlade morgonmålsvirke och matsäck för morgondagen på Pingo Doce.

Onsdag 16.1.2008

Väckning 8:30. Soligt på morgonen, men blev senare mulet. Tog buss till stan, tittade på saluhallen och sedan buss 29 till Romeiros för att vandra längs Levada dos Tornos. Vandrade österut i ett par timmar med ölpaus på Hortensia Tea House. Väntade i nästan en timme på buss 36 tillbaka till Funchal och avböjde ett antal hoppfulla taxichaufförer.

Levadavandringen
Levadan
Lagerbär?
Svampar vid levadan
Blommor vid levadan
Träd vid levadan
Kallor vid levadan

Åt middag på restaurant O Velhinho i gamla stan (Rua Sta Maria 84). De klådde 12.95 för en turistmenu fast det stod 9.95 på skylten utanför, grisen smakade härsket och spettet var bränt i ena ändan och rått i andra. Undvik!

Handlade juice och andra drycker på hemvägen.

Torsdag 17.1.2008

Väckning 6:30 och iväg på en 10 timmars rundtur kring ön med buss. Såg Cabo Girao, Ribera Brava, Paul da Serra, Santana m.m. Guiden pratade oavbrutet.

Cabo Girao

Fredag 18.1.2008

Soligt men blåsigt, för blåsigt för att sola på takterrassen. For i stället in till stan, tittade i butiker och åt lunch på Cafe do Museau, tonfisksallad respektive lasagne. Läste email på CdM och vid fontänen på Praca do Municipo, där det finns gratis trådlöst nät från stadens sida.

Shoppade vidare. Middag på Jardim do Carreira, en turistmenu med tomatsoppa, hönsspett och fruktsallad, vittvin av märket BSE till. Enkelt men gott och synnerligen prisvärt.

Lördag 19.1.2008

Soligt och mindre blåsigt än igår. Solade på takterrassen, åt banana split som levererades med den fruktade köttgrytan med bönor; vi åt spliten men lämnade grytan orörd. Blev lagom brända.

Gick strandpromenaden från ända till ända och såg på solnedgången.

Solnedgången

Middag på fiskrestaurangen Doca do Cavacas som promenaden gick genom, nära tunneln. Åt lapas (rock mussels) respektive vinaigrettemarinerad bläckfisk till förrätt och dagens fångst, papegojfisk, till huvudrätt (en hel fisk som delades på två), vittvin till och passionsfruktpudding respektive flamberad ananas till efterrätt. Gott. Återvände med buss, köpte mera madeira på vägen. Packade.

Söndag 20.1.2008

Väckning 7:30. Checkade ut i god tid och satt på takterrassen en stund i väntan på bussen.

Log in or register